Az OLDaLON CSAK VALÓS, ELKÉSZÍTHETŐ, ÉS ELFoGyASZTHAtó ÉteLEK REcEPTJeI SzEREPELNeK!!!

2012. június 1., péntek

Demonchild féle epres Charlotte

Az eddigi legjobban sikerült alkotásom. Igazán gyönyörű és finom!

Piskótához:

6 db tojás
6 ek liszt
6 ek cukor
1/2 cs sütőpor
200 g eperlekvár (a lényeg, h jól kenjük majd meg vele a piskótát)

Krémhez:

0,5 l tejszín
1 cs zselatin (20 g)
0,5 kg eper (fagyasztott is jó)
2 ek cukor / 4-5 ek cukor (tejszín esetén... viszont cukrozott tejszínt használtam, így a cukor kimaradt)

A tojás sárgáját 6 evőkanál cukorral felverem, ahogy a fehérjét is egy csipet sóval. A cukros tojássárgáját óvatosan beleforgatom a felvert tojáshabba, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát egy kivajazott, kilisztezett háztepsibe öntöm és kb 10-15 perc alatt készre sütöm, olyan 180 fokon, előmelegített sütőben. Mikor kész, óvatosan kivesszük és ráhelyezzük egy tiszta konyhai törlőkendőre és feltekerjük a piskótát. Így, feltekerve hagyjuk kihűlni, majd mikor kihűlt, kihajtjuk és megkenjük a lekvárral, majd ismét feltekerjük. Pár percig hagyjuk így, aztán ujjnyi vastagságú karikákat vágunk belőle.

Jöhet a krém! A tejszínt kemény habbá verjük. A gyümölcs 2/3 részét felkockázzuk, a maradék részét pedig úgymond pépesítjük, v nagylyukú szűrőn átpasszírozzuk, melyhez a zselatint hozzáöntjük, elkeverjük és lassú lángon megmelegítjük. Vigyázzunk, h csak melegítésről legyen szó, ne forralásról, mert akkor a zselatin elveszti ősi erejét!
Ha felmelegedett, akkor hagyjuk kihűlni, majd ha kihűlt, beleforgatjuk a felvert tejszínbe, s ebbe beleszórjuk a korábban apróra vágott 2/3 résznyi eperdarabokat is.

Jöhet az összeállítás! Egy félgömb alakú tálra, vagy egyéb hasonló objektumra lesz szükségünk! Kibéleljük folpack-kal (de úgy, hogy túlnyúljon a tányéron, mert a végén ezzel fogjuk betakarni a tetejét is, ami valójában az alja lesz süteményünknek), majd a piskótaszeleteket belerakosgatjuk:



















Ebbe beleöntjük az epres krémet és lefedjük:




















Pár órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy egész estén át áll a hűtőben. Én pár óra elteltével azért egy nagyobb tányérra öntöttem a kész művet. Megfelelő félgömb alakú tálkám nem igazán volt, így a teteje nem lett olyan kerek, de azt hiszem így sem olyan csúnya, esztétikailag. Sőt! :D








































4 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon szép lett! Gratulálok hozzá! Most, hogy így láttam nálad én is kedvet kaptam hozzá. :) Mi annyi különbséggel szoktuk csinálni, hogy összeállításkor a tetejét is befedjük piskótával.

    VálaszTörlés
  2. Na, ennek örülök! Raktam volna oda is piskótát, ha maradt volna.:) Újat meg csak emiatt nem akartam.

    VálaszTörlés
  3. Tök jó, ügyes vagy. És pár Warlock szám újrahallgatásához is kedvet kaptam. Bár nem biztos hogy a mai vénebb lelkemnek is ugyanaz az élmény lesz, mint tizenévesen :)

    VálaszTörlés
  4. Az élmény ma is olyan, mint tegnap! Ez nem lehet másképp! :D ALL WE ARE

    VálaszTörlés