Az OLDaLON CSAK VALÓS, ELKÉSZÍTHETŐ, ÉS ELFoGyASZTHAtó ÉteLEK REcEPTJeI SzEREPELNeK!!!

2011. augusztus 17., szerda

Aranygaluska Zozi módra

Hozzávalók:

50 dkg liszt
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj
10 dkg darált dió
3 tojás
2 dkg élesztő
tej 1,5 dl

Az élesztőt (lehet instant élesztő is, én egy egész csomaggal beleraktam) picit cukros, langyos tejben (0,5 dl tej) felfuttatom. Félre tesszük és kb. 15 percet pihentetjük. A tojásokat a cukorral elkeverem (én teszek bele egy csomag vaníliás cukrot is).

A lisztet átszitálom egy tálba, majd hozzáadjuk a következő sorrendben az összetevőket: élesztős-cukros-tej, tojással elkevert cukor, vaj, tej. Jól összedolgozzuk a tésztát. Akkor jó ha már elválik a tál falától és a kezedtől is. Egy kevés liszttel megszórjuk a tetejét, betakarjuk egy konyharuhával és legalább 1 órát kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk pl. pogácsaszaggatóval, de egy pohár is tökéletesen megfelel erre a célra (ekkor belemártjuk a lisztbe a pohár száját, hogy ne ragadjon a tésztához. Kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk őket szorosan egymás mellé és egy kis olvasztott vajjal meglocsoljuk őket, így sütés után szétválnak. A diót összekeverjük a cukorral és megszórjuk jó bőven a tészta tetejét.



Előmelegített sütőben készre sütjük. (*tűpróbával ellenőrizzük a tésztát)

*hústűvel vagy fogpiszkálóval beleszúrunk a tésztába és ha ráragad a tészta akkor még nem jó (ha már nem ragad akkor jó) :)



Ha már elkészült és mindent jól csináltunk egyszerűen tudjuk szaggatni és tálalni vaníliás pudinggal, melyhez a szokásosnál több tejet adunk és így folyékonyabb lesz a puding.







Jó étvágyat kíván az Aranygaluskához!

Zozi.

Beküldte: Zozi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése